Almanya'da Çalışmaya Dair Sıkça Sorulanlar

Almanya’ya gidebilir miyim? Almanya’ya gitmek için nasıl ve nereye başvuracağım? Bunun için hangi yetkinliklere sahip olmalıyım? Hangi belgelerle nasıl bir dosya hazırlamalıyım? Önce iş bulup, sonra mı başvura bulunacağım? Yoksa gidip orada iş arayabilir miyim? Hangi yöntem daha garantili ve az maliyetli olur?

Tüm sorularınızın yanıtlarını burada bulacaksınız.

Denklik ve vize ayrı işlemler olup prosedürleri farklıdır, bu nedenle denklik alındığında otomatik vize almış olmuyorsunuz.

Denkliğe ilişkin ön değerlendirme yaptıktan sonra, denklik alabilme olasılığınız yüksekse bir sonraki adım denklik başvurusudur. Başvurunuzu yurtdışından da yapabilirsiniz, bunun için gerekli tüm süreçlerde yanınızda olup, nasıl ve nerelere başvuruda bulunacağınız konusunda sizi yönlendiriyor, süreci birlikte takip ediyoruz.

Yetkili Kurum belgelerini teslim aldıktan sonra, belgelerinizde eksiklik varsa bunları ve/veya durumunuza özel olarak ek belgeler talep edebilir. Tüm belgelerin eksiksiz tesliminden sonra genel olarak en fazla 3 ay içinde başvuru sonuçlanır.

Bazen Yetkili Kurumlar denkliğiniz için, durumunuza özel yeterlilik analizi talep edebilir, bu gibi durumlarda süre 1 ay kadar daha uzayabilmektedir. Ancak başvurularınızın, potansiyel bir işverinin daveti üzerinden olması halinde sizi işverininizle görüşmeye ve hızlandırılmış uzman prosedürü’ne yönlendiriliyoruz.

Eğer Mesleki yeterliliğe ilişkin yeterli belgeleri ibraz edemiyorsanız, mesleki becerilerinizi pratikte kanıtlayabilir misiniz bunlarıda göz önünde bulundurarak ilerlemeyi öneriyoruz. Bu konu özellikle mesleklere göre farklı kriterlerle değerlendirilmektedir.

Denklik başvurusu için, başvuru formu, kimlik belgesi, mesleki yeterlilik belgeleri gibi temel belgeler dışındakiler için çalışmak istediğiniz meslek ve eyalet bazında gereklilikleri birlikte değerlendirerek önceden hazırlıklı olmanıza destek oluyoruz.

Denklik prosedürü maliyetlidir ve bazı durumlarda bu masraflar belirli kamu-özel kurumların verdiği maddi destek vasıtasıyla tamamen veya kısmen karşılanabilir. Bu destekler sadece, halihazırda Almanya’da oturum hakkına sahip olan kişilerin mesleki kariyer planları için uygulanabilmekte olup, bu konudaki destek mekanizmalarına erişiminizi birlikte sorgulayabiliriz.

Evet. Almanya’ya mülteci olarak bulunuyorsanız bile, mesleki yeterlilikleriniz için denklik işlemlerine yönelik başvuruda bulunabilirsiniz.  Çünkü mesleki denklik sizin oturum durumunuza ve vatandaşlığınıza bağlı değildir.Mesleki geleceğiniz için mesleki yeterliliklerinize yönelik denklik işlemleri fayda sağlayabilir ve hatta gerekli olabilir.
İşe başladıktan sonra ilk maaşınızı alacağınız süreye kadar hayatınızı sürdürebilmeniz için, yemek, yol masrafı gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için bir miktar paranız olması gerekmektedir. Konaklama imkanı sağlandığından hesaba katılmamıştır. Tabii bu miktar kişiye göre değişebileceği gibi en az ortalama 700 – 900 Euro/Ay olarak hesaplamak gereklidir.

İşvereniniz ile imzaladığınız sözleşmenin ardından, 1 senelik oturma ve çalışma izni verilecektir ve sonrasında uzatılacaktır.

Vizenizi, geçerlilik süresi içerisinde bir oturma iznine dönüştürmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yetkili yabancılar dairesi yapmaktadır. Oturma izni ile Almanya’ya uzun süre boyunca yaşayabilir ve çalışabilirsiniz.

Aile birleşimi için oturum aldıktan sonra başvurabilirsiniz. Aile birleşimi, müracaat sonrası 2-3 ay içinde gerçekleşir.